Residential

Sujiva Living

Name
Sujiva Living
Project Type
Residential
Location
Jalan Ciungwanara V, Renon, South Denpasar, Denpasar, Bali – Indonesia.
Total Land Area
524,4 m2
Total storey
2 storey
Ground floor area
143,7 m2.
1st Floor area
154,7 m2
Design periode
2012 – 2013
Construction periode
May 2014 – June 2016

MEANING

The sujiva means a comfortable life.

 

INSPIRATION

The abode design principle is influenced by the Balinese house principle—Asta Kosala Kosali and the tropical contemporary architecture style.

Asta Kosala Kosali is the organizing principle for traditional houses in Bali based on the Nawa Sanga—eight cardinal directions around the center point of Siva—and the mountain-sea axis and sunrise-sunset axis, whereby dividing the site into nine areas, which serves a different function each. The Sanggah Kemulan or Pamerajan as the most sacred places for praying is located in the north (kaja: mountain direction), whereas aling-aling or the entrance gate as the dirtiest place is located in the south (kelod: sea direction). The kajakelod­ will be different in every part of Bali because it is centered in the sacred mountain that is believed as the dwelling place for the gods and deities, Mount Agung, which is located in the center of the island.

Although it’s rather unlikely to apply Asta Kosala Kosali in the design—since it requires several separated buildings, thus demands a larger site area—the building design still honors the principle in a different implementation. For instance, the position of the temple area is located in the north (kaja) and the entrance gate is in the south (kelod), while the entrance direction through the main door is from the west to the east, whereby this consideration is given by the priest (pedande), the expertise in the local belief.

Furthermore, responding to the tropical climate condition, the building configuration embraces the modern contemporary architecture style. In which, the building configuration is simplified, by replacing the ornaments which are existed in traditional style to a carefully chosen building material selection, which simultaneously minimizes the budget for both construction and maintenance.

 

NEEDS

The man of the house is a principal architect for a design studio, who wants to have an ideal house for his family and a small studio for his architecture office, while his wife is a pioneer in the user experience service field in Indonesia. The combination of both brings the design to a level, where it possesses a rare and incomparable space experience for each occupant.

The 40:60 ratios for the built-up area and the green area are established to cherish the indoor and outdoor relationship, subsequently resulting in more activities outside and indirectly forming more mobile and flexible working space for everyone.

The same ratio is also applied for the public and private zone, where the public serves as the office area and the private as the house area. To delineate both sides, a divider wall is formed to produce a significant constraint between the two contrastive functional spaces.

Serving as a design-oriented architecture consultant, the studio is designed to preserve a maximum number of 8 people to work under his supervision. The desired ambience for the studio is a friendly and warm working atmosphere to support the creativity in the architecture industry, whereby it doesn’t rule out the possibility for working mobile at the provided space around the site. A small meeting room is developed next door, admiring the garden view with the ultimate opening towards the garden & deck area.

Between the massive the divider wall, a 2.85 x 2.85 meter center-pivot door is fabricated to connect the public and private area, yet maintaining the privacy of the house complex. Right after the door rotates, the comfortable feeling welcomed you with the tropical contemporary landscape design. The soil is covered with the loose pebbles, accompanied with a row of timber deck with a floating concrete bench whereby functioning as the outdoor gathering space.

Despite the spacious landscape, the house is, however, designed to meet the ideal and ergonomic needs of the householders. Entering the house from the black metal frame sliding glass doors, the open living area, which consists of the living and the dining area, greets the occupant with a pleasant mood with a remarkable composition of specialized red brick wall. The border adjacent to the park is filled with glass doors and windows, making it easier for the occupant to have an inside-out experience from every corner.

The master bedroom is located on the east side, next to the grass-covered steps towards the garden, letting the room to have the amazing view of the garden, as well as enabling the sunlight to enters the room graciously. Next to this compact and cozy room is the master bathroom, where it provides an individual scope for the shower area and the closet area, along with the vanity counter at front.

On the upper floor, two common bedrooms are prepared for the upcoming members of the family, facilitated with a share bathroom and a small living area, to act as the gathering space for the kids.

 

DETAIL & MATERIAL

To generate a consistent design language, three finishing material colors are chosen. For the accent, exposed red brick are selected, as it is a local product which occupies the natural character, as it is also one of the material that are regularly used in Bali traditional buildings. In contrast, the color black is also inserted to produce an elegant and masculine feel in the building. To balance out the combination of the brick and the black, cement exposed color is picked out to act as the neutral color balancer.

Other Posts
arrow_forward SEE MORE